This is the default top position.

User:  Pass:        Forgot Password? Username?

POŠTOVANI,

dana 23.februara 2016.g. pušten je u rad novi sajt Uprave za dijasporu koji je dostupan na adresi www.dijaspora.mvpei.gov.me.
Ovaj sajt (http://www.dijasporacg.me) će od 23.februara 2016.g.  biti dostupan na internetu jedino kao ARHIVA saopštenja Uprave za dijasporu i na njemu se mogu naći svi članci koje je Uprava kreirala do puštanja u rad novog sajta.

UPRAVA ZA DIJASPORU

Vi pišete
CRNOGORSKI KULTURNI CENTAR IZUZET IZ MANIFESTACIJE "DANI CRNOGORSKE KULTURE U VOJVODINI"
utorak, 18 decembar 2012
CKCUdruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ je dobilo obavještenje od Ambasade Crne Gore u Beogradu o održavanju manifestacije „Dani crnogorske kulture u Vojvodini“, koja se sastoji od promocija knjiga, koncerata i izložbi u tri vojvođanske opštine u periodu od 14 – 20. decembra 2012. godine. UCS „Krstaš“ izražava čuđenje zašto je prostor jedinog Crnogorskog kulturnog centra u Srbiji, koji se nalazi u Lovćencu, izuzet prilikom sastavljanja programa manifestacije. U sastavu Crnogorskog kulturnog centra je, pored opremljenog prostora za promocije i galerija - izložbeni prostor od 120 m2,  koji je ujedno i najbolje sređeni prostor za te namjere u cijeloj opštini. Renoviranje CKC u Lovćencu je urađeno uz pomoć Opštine Mali Iđoš i Ministarstva kulture Crne Gore.
Opširnije...
 
MOLBA ZA POMOĆ OPREMANJA PROSTORIJA KUD "DURMITOR"
petak, 14 decembar 2012
kud_durKulturno umjetničko društvo ,,Durmitor'' iz Kule ove godine obelježava 10 godina rada.  U organizacionom smislu djelujemo u okviru Kulturno - prosvjetne zajednice opštine Kula kao ,,krovne '' organizacije preko koje se odvijaju smotre, manifestacije i takmičenja ansambala i pojedinaca- vokalno instrumentalnih solista. Od 2003 godine redovni smo učesnici svih opštinskih, potom zonskih i pokrajinskih smotri, festivala i drugih manifestacija. KUD "Durmitor" 2004. godine učestvovao je  na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli Oplenac.  U KUD-u djeluju sljedeće sekcije: ženska izvorna pjevačka grupa repertoar izvorno pjevanje na glas ,,iz vika'' sa drugim glasom koji vodi pjesmu najstariji način pjevanja na našim prostorima- pjesme iz durmitorskog područja; muška izvorna pjevačka grupa repertoar kao i kod ženske grupe; djevojačka izvorna pjevačka grupa ,,Pivsko oko''  repertoar pjesme iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine; guslarska sekcija; zdravičari; sekcija solista na diplama i dvojenicama; sekcija za njegovanje običaja iz zavičaja.
Opširnije...
 
LJUBO RADOVIĆ: SVJETSKI KONGRES CRNOGORSKE DIJASPORE 2013. GODINE
srijeda, 05 decembar 2012
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

zagrebPrvi svjetski kongres crnogorske dijaspore održao se u mjesecu oktobru 1999. godine u Njujorku. Delegat na tom kongresu je, između ostalih, bio gospodin Jovan Radonjić, jedan od sada naših počasnih predsjednika. Drugi svjetski kongres crnogorske dijaspore  održan je 2000. godine na Cetinju. U radu tog Kongresa sam i ja učestvovao. Moja kćerka Alenka je podnijela referat u ime mladih crnogorske dijaspore. Između ostalih uzvanika, ispred najviših državnih institucija, rad Drugog kongresa crnogorske dijaspore pozdravio je gospodin Milo Đukanović, a ujedno je bio i pokrovitelj ovog Kongresa. 

Opširnije...
 
MIHAILO TERZIĆ: ČIJA JE CRNOGORSKA DIJASPORA U SRBIJI?
utorak, 27 septembar 2011
Trg-Republike-BeogradTeško se navići na nemar i političku nebrigu države Crne Gore prema crnogorskoj dijaspori u Srbiji. Nacionalna udruženja Crnogoraca u Srbiji godinama očajavaju i očekuju makar minimalnu brigu institucija matice države da im obezbijedi minimalne uslove za opstanak.  Nacionalno opredijeljenih Crnogoraca u Srbiji, prema zadnjem popisu, ima nešto manje od 70 hiljada. Bilo ih je 50odsto više između dva predzadnja popisa.Košunica je nabroijo preko 260.000 građana Srbije prijeklom iz Crne Gore. Koliko je preostalo nacionalno opredijeljenih Crnogoraca u Srbiji pokazaće predstojeći popis.
Opširnije...
 
LJUBO RADOVIĆ: OTVORENO PISMO PREMIJERU CG
četvrtak, 12 maj 2011

ljuboRADOVICVjekovima smo suočeni s agresijom na našu državu Crnu Goru. Dobro nam je poznato, kad god Crna Gora jača svoje međunarodne pozicije, velikosrpske snage pojačano i još žešće djeluju, koristeći naše domaće Srbogorce, iseljene Crnosrbe i Srpsku pravoslavnu crkvu. Danas, kad nam ponovno i javno negiraju postojanje teško stečene države, njene institucije, kulture, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, istoriju, crnogorski jezik, školstvo, nauku i sve drugo; kad nam jedino priznaju „državni kriminal“ i nemoć uspostave pravnog poretka, kad pišu njima svojstvenu istoriju o Crnoj Gori po kojoj uče svoju đecu, kada se plaše Vašeg samostalnog djelovanja, što se zorno vidi iz njihovih aktivnosti:

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Crnogorski-online
Ko je ko u dijaspori CG
informator_2012
baner_udzbenici
crnogorska dijaspora
vasa pisma
pitanja i odgovori
knjiga gostiju
korisni linkovi
markica strategija-2015
markica_AkcioniPlan
markica_MVPEI