This is the default top position.

User:  Pass:        Forgot Password? Username?

POŠTOVANI,

dana 23.februara 2016.g. pušten je u rad novi sajt Uprave za dijasporu koji je dostupan na adresi www.dijaspora.mvpei.gov.me.
Ovaj sajt (http://www.dijasporacg.me) će od 23.februara 2016.g.  biti dostupan na internetu jedino kao ARHIVA saopštenja Uprave za dijasporu i na njemu se mogu naći svi članci koje je Uprava kreirala do puštanja u rad novog sajta.

UPRAVA ZA DIJASPORU

Biblioteka
KO JE KO U DIJASPORI CRNE GORE - NAUKA

Ko je Ko KORICE 01-page-001Unapređenje odnosa sa našim iseljeništvom, u skladu sa zahtjevima Strategije saradnje sa dijasporom, stalni je prioritet Centra za iseljenike Crne Gore. Poslije Informatora za našu dijasporu, koji je imao za cilj da iseljeništvo informiše o mnogim pitanjima ekonomskog, društvenog, političkog i sveukupnog života u Crnoj Gori, pred vama je drugo izdanje u okviru ove biblioteke pod nazivom Ko je ko u dijaspori Crne Gore – nauka. Inicijativa za ovu knjigu proistekla je iz široko prihvaćenog stava da su udruženi ljudski, intelektualni i ukupni potencijali dijaspore i matice razvojna poluga Crne Gore.

Opširnije...
 
INFORMATOR ZA NAŠU DIJASPORU

korice_infU izdanju Centra za iseljenike upravo je iz štampe izašao "Informator za našu dijasporu" namijenjen svim iseljenicima sa prostora Crne Gore. Informator sadrži sve relevantne podatke o pravima, obavezama i postupcima pred državnim organima, te druge teme od interesa za naše iseljenike i građane Crne Gore na privremenom radu i boravku u inostranstvu. U Informatoru su podrobno obrađene sljedeće oblasti:

Opširnije...
 
CRNOGORCI U JUŽNOJ AMERICI
argentina_naslovnaU izdanju Centra za iseljenike upravo je iz štampe izašla knjiga "Crnogorci u Južnoj Americi" autora Gordana Stojovića i Marjana Maša Miljića. Centar za iseljenike je nastojao i nastoji da uspostavi bolje veze i saradnju i sa crnogorskom dijasporom u zemljama Južne Amerike koje, i pored najbolje volje, nijesu na zadovoljavajućem nivou, što zbog velike daljine što zbog još neinstitucionalizovanih veza i odnosa sa zemljama u kojima se nalaze naši iseljenici. Crnogorsko iseljeništvo u zemljama Južne Amerike, pogotovo u Argentini, u kojoj je i najbrojnije, posebno je patriotski raspoloženo i vezano za Crnu Goru – zemlju njihovih predaka.Dok je postojala Jugoslavija te veze su održavane i sa drugim latinskoameričkim zemljama (Brazil, Čile, Bolivija, Peru, Urugvaj, Paragvaj i Venecuela). Kad se zajednička država raspala te veze su ili pokidane ili su iz republika novonastale države nastavile da održavaju saradnju sa svojom dijasporom, na novim osnovama. U posljednje vrijeme uspostavljene su jače veze sa pojedincima i klubovima u Argentini. U želji da te veze osnaži i obogati, Centar planira brojne aktivnosti. Tako u okviru svoje izdavačke djelatnosti planira publikovanje knjiga iz istorije, života i rada, običaja, duha i kulture naše dijaspore u Južnoj Americi.Centar za iseljenike Crne Gore se, i pored nedostupnosti ili oskudnosti arhivske građe i drugih izvora o iseljeništvu Crne Gore u južnoameričkim zemljama, odlučio na pionirski poduhvat da sačini monografiju koja bi bila polazna osnova za dalja istraživanja. Na tom projektu Centar je angažovao dvojicu svojih saradnika: Marijana Maša Miljića, publicistu i istraživača koji se, između ostalog, bavi i problematikom crnogorske dijaspore i Gordana Stojovića, pasioniranog istraživača crnogorskog iseljeništva u Južnoj Americi, zaljubljenika i poklonika Argentine, koju je hodočastio više puta.
Opširnije...
 
UDZBENICI ZA CRNOGORSKU DIJASPORU "CRNA GORA MOJA POSTOJBINA"
IMG_3009U izdanju Centra za iseljenike iz štampe su nedavno izašli prvi udžbenici za crnogorsku dijasporu simboličnog naziva "Crna Gora moja postojbina". Radi se o tri udžbenika u okviru kojih su obrađeni sljedeći nastavni predmeti: crnogorski jezik, crnogorska književnost, istorija, geografija, muzika i baština Crne Gore. Autor udžbenika Crnogorski jezik je profesorica Lida Vukmanović Tabaš, autor udžbenika Crnogorska književnost je profesorica Nađa Durković; autori zbirnog udžbenika su Dragoje Đokić koji je pisao geografiju, Radovan Popović autor istorije CG; Petrica Duletić autor kulturne baštine i dr Slobodan Jerkov autor muzike u CG.Udžbenike su pisali iskusni pedagoški i prosvjetni stvaraoci, pred kojima je postavljen veoma težak zadatak da fleksibilnim pristupom zadovolje korisnike raznih uzrasta, znanja i predznanja, iz različitih socijalnih i nacionalnih sredina a da pritom svima njima osiguraju nužni temelj znanja o postojbini, odnosno zemlji porijekla - CRNOJ GORI.
Opširnije...
 
PROZOR OSTAVI OTVOREN
alb.poez._webU izdanju Centra za iseljenike Crne Gore i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske upravo je iz štampe izašla Panorama književnog stvaralaštva Albanaca iz Crne Gore "Prozor ostavi otvoren". Objavljivanjem panorame književnog stvaralaštva Albanaca iz Crne Gore, željeli smo da, i sebi i drugima, pokažemo kakvo duhovno blago posjeduje Crna Gora, da su različitosti njeno bogatstvo a skladni međunacionalni i međukonfesionalni odnosi prirodan izraz i nastavak vjekovnog zajedničkog bitisanja na mediteranskom svjetlošću obasjanom prostoru, obogaćenom plodotvornim uticajima i ukrštanjima kultura i civilizacijskih tokova. Na to smo, s razlogom, ponosni. Sudbina Albanaca u Crnoj Gori neodvojiva je od sudbine Crnogoraca i Crne Gore. Slični po mnogo čemu, različiti jedino po jeziku kojim govore i pišu, Crnogorci i Albanci su na istim etičkim principima zasnivali i odnos prema svijetu, životu i ljudima. Prepoznatljivo je to i u djelima pjesnika i pisaca predstavljenih u ovoj zbirci. Iako je umjetničko djelo, prije svega, individualni čin gdje su razlike među stvaraocima istog naroda često veće nego sa nekim drugim, bliskim po ličnim, estetskim afinitetima i poetici – za albanske stvaraoce iz Crne Gore kao, uostalom, i za većinu stvaralaca iz Crne Gore, bez obzira na nacionalnu pripadnost – karakteristično je i nešto što im je zajedničko – odnos prema ,,sudbini zemlje naroda’’, vjera u ulogu i moć riječi, u snagu i plemenitost pjesničke poruke.
Opširnije...
 
„Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“
naslovna_bibliografija_frontU izdanju Centra za iseljenike upravo je iz štampe izašla  „Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“, autora Petra Krivokapića i Branislava Borilovića. Bibliografija hronološki prati iseljavanje Crnogoraca od sredine 19. stoljeća do 1941. godine. Bibliografska građa je razvrstana u više cjelina sa teritorijalnim obilježjem i poređana je po azbučnom redu. Počevši od literature o crnogorskim iseljenicima u susjednim zemljama, potom u evropskim pa sve do najudaljenijih kontinenata, Petar Krivokapić i Branko Borilović stručno i, nadasve, precizno prate iseljavanje Crnogoraca zabilježeno u periodičnim publikacijama. Takođe, autori su bibliografski popisali i fotografije koje su registrovali u građi (170 bibliografskih jedinica). Svaka bibliografska jedinica obogaćena je iscrpnim anotacijama. Objašnjenja su sažeta, tačna, potpuna i objektivna. Bibliografija sadrži i imena svih darodavaca koji su slali pomoć domovini, porodicama ili za opšte potrebe. Knjiga je obogaćena registrima autora, ličnih imena, geografskih imena i stručno obrađene literature.
Opširnije...
 
Istorija Crne Gore na ruskom
koricaU izdanju Centra za iseljenike Crne Gore upravo je izašla iz štampe na ruskom jeziku "Istorija Crne Gore od najstarijih vremena do 2006", istoričara prof. dr Živka M. Andrijaševića i prof. dr Šerba Rastodera. Knjiga obuhvata period od 14 vjekova, tj. od doseljavanja crnogorskih predaka na ove prostore do danas. Sastoji se od dva dijela. Prvi dio od 32 poglavlja, koji je napisao  Živko M. Andrijašević, obrađuje period od 13 vjekova i nosi naziv "Crna Gora od najstarijih vremena do Balkanskih ratova". Drugi dio od jedanaest poglavlja "Crna Gora u XX vijeku", čiji je autor Šerbo Rastoder, pokriva period od Balkanskih ratova do 2006. godine.
Opširnije...
 
OBJAVLJENA ANTOLOGIJA POEZIJE CRNOGORSKIH ISELJENIKA

povratakPodgorica - Knjiga "Povratak: antologija poezije iseljenika iz Crne Gore", koju je priredio Milutin Đuričković, objavljena je nedavno kao zajedničko izdanje "Gligorija Dijaka" i Centra za iseljenike Crne Gore.

Antologijom su obuhvaćena pjesnička ostvarenja crnogorskih iseljenika koji su život i rad nastavili u SAD, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Austriji, Grčkoj, Kanadi i Australiji.

"Panorama ujedno može poslužiti kao putokaz i osnova za naredna istraživanja i tumačenja na ovom planu. Iako stvaraju u tuđim sredinama, često potisnuti velikom kulturom i svjetskim jezicima, ovi pjesnici u dijaspori su uspjeli da sačuvaju svoj identitet, etičku i stvaralačku prepoznatljivost, što je od velikog značaja za afirmisanje domaćih kulturnih vrijednosti i duhovnog nasljeđa", zapisao je u predgovoru Đuričković.

Recenzent knjige, mr Svetlana Kalezić-Radonjić u pogovoru je navela da je u antologiji zastupljeno pedesetak imena impresivnih stvaralačkih biografija, "čime se vrši dvostruko obogaćivanje". "Na jednoj strani znatno se širi i bogati crnogorska književna scena, koja ne može ostati ravnodušna pred tom činjenicom (ima stvaralaca čiji opus čini deset ili čak dvadeset naslova), a na drugoj i sami čitaoci koji izoštravaju uho osluškivanjem drugačijih glasova", navela je Kalezić-Radonjić.

 
MEDOVA 1916 - 2008 : U spomen crnogorskim dobrovoljcima
medova19162008U izdanju Centra za iseljenike Crne Gore upravo je izašla iz štampe knjiga " Medova 1916 - 2008 : U spomen crnogorskim dobrovoljcima" autora Marijana Maša Miljića i Ilira Čapunija.
Cijena knjige direktno u Centru za iseljenike u Podgorici iznosi 10 eura. Za naručioce iz inostranstva cijena se uvećava za poštanske troškove.

Riječ urednika

Brodolom crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike na italijanskom parobrodu Brindizi, nadomak albanske luke Medova, na Badnji dan 6. januara 1916. godine, jeste najveća masovna tragedija u istoriji našeg iseljeništva. Od tada je prošlo preko devet decenija, ali sjećanje na tu nesreću je i danas živo i bolno.
Opširnije...
 
Knjiga o Crnogorcima u Peroju

perojPeroj u Istri, u Republici Hrvatskoj, najstarija je sačuvana enklava sveukupne crnogorske dijaspore. To crnogorsko selo slavi 350-to godišnjicu svoga postojanja 21. jula 2007. godine. Naime, davne 1657. za vrijeme vladike crnogorskog Mardarija Kornećanina, a u jeku Kandijskog rata izmedju Mletačke republike i Osmanske carevine, pošto su se Crnogorci borili na strani Mlečana - u strahu od turske odmazde 15 porodica koje su predvodili pop Mihailo Ljubotina i glavari Nikola Ceklin i Mišo Brajković zatražile da se nasele na mletačkoj teritoriji.

Mletački Senat je 21. jula 1657. odobrio da se te familije nasele u Peroju, malom, kamenitom i od kuge opustjelom istarskom mjestu. U jesen iste godine, 26. novembra, mletačka vlast posebnom poveljom doseljenim porodicama garantuje uslove i privilegije. U Peroj se tada naselilo 77 duša, ali je doseljavanja bilo i kasnije tako da se broj stanovnika uvišestručio.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Crnogorski-online
Ko je ko u dijaspori CG
informator_2012
baner_udzbenici
crnogorska dijaspora
vasa pisma
pitanja i odgovori
knjiga gostiju
korisni linkovi
markica strategija-2015
markica_AkcioniPlan

Vrijeme u Crnoj Gori

Vremenska prognoza
markica_MVPEI

Anketa

Čitate li naš časopis "Dijaspora Crne Gore"